İslam dininde hayvan hakları

Dinimiz, hayvanlara karşı şefkat ve merhametle davranmamızı emreder. Çünkü hayvanların da insanlar üzerinde bir takım hakları vardır. Bu hakları gözetmek hem dini görevimiz, hem de insanlık borcumuzdur.

Evcil hayvanların yiyecek ve içeceklerini zamanında vermek, bakımlarına dikkat etmek ve onlara iyi muamelede bulunmak inancımızın gereğidir.

Peygamber Efendimiz şöyle buyurmuştur:

Yeryüzündekilere merhamet edin ki göktekiler de size merhamet etsin”.

Kendimize iyi davranılmasını, şefkat ve merhametle muamele edilmesini istiyorsak, bizim de bütün canlılara merhametle davranmamız gerekir.

Her cins hayvan ayrı bir hizmet için yaratılmış olup buna uygun hareket etmeli, aykırı davranıştan sakınmalıdır.

Hayvanın yüzüne vurmak, yaralamak, bir yerini dağlamak, taşıyamayacağı yükü yüklemek, yormak, aç-susuz bırakmak
zulümdür. Peygamber Efendimiz, hayvanlara işkence yapıp eziyette bulunanlara lanet etmiştir.

Lanet sözü, hayvanlara zulüm etmenin ne kadar büyük bir günah olduğunu gösterir.

Hayvanlara eziyetin bir çeşidi de bazı hayvanları birbirine kışkırtarak dövüştürmektir.

Ashab-ı kiram tarafından bildirildiği üzere Peygamber Efendimiz, insanları bu çirkin ve acımasız işten men etmiştir.

Hz. Ömer’in oğlu Abdullah bir defasında birkaç gencin, hedefe koydukları bir tavuğa ok atmakta iken yanlarından geçmişti.

Bu gençler onu görünce dağıldılar. Bunun üzerine Ömer’in oğlu, “Bu tavuğu buraya kim dikti? İyi biliniz ki Peygamber Efendimiz, canlı tavuğu veya herhangi bir hayvanı (böyle) hedefe koyup öldüren kimseye lanet etti.” demiştir.

İhtiyaca göre yemek için av hayvanlarını avlamak mubahtır. Ancak eğlence ve zevk için avlanmak mekruhtur ve hoş olmayan bir iştir.

Zevk ve eğlence için avlanmak kalbe katılık getirir, yaratıklara karşı şefkat duygularını azaltır. Zevk için avlanmak, zevk için cana kıymak demektir. Vicdan sahibi bir insan, cana kıymaktan nasıl zevk alabilir?

Zararsız hayvanları öldürmek günahtır. İslam’ın telkin ettiği merhamet anlayışı ile bağdaşmayan bir fiili işlemektir. Her Müslümanm bundan sakınması lazımdır.

Peygamberimizin, “Merhamet etmeyene merhamet olunmaz” sözü unutulmamalıdır.

Nitekim bir hayvanın ölümüne sebep olan merhametsiz kişinin nasıl bir cezaya çarptırıldığı Peygamberimizin verdiği şu haberden açıkça anlaşılmaktadır:

“Bir kadın, bir kedi yüzünden cehenneme girdi: Kadın onu hapsetmişti. Ne kendisi yiyecek vermiş, ne de sokakta bulduklarını yemesi için serbest bırakmıştı.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz