İçki nedir neden haram kılındı

İçki denildiğinde genellikle sarhoşluk verici ve Allah’ın azını da çoğunu da haram kıldığı şeyler anlaşılır.

İçki içmek dinimizin büyük günah olarak kabul ettiği çirkin bir harekettir. Alışkanlık haline getirildiğinde insanın sağlığını, sıhhatini ve bütün bir maddî-manevi dünyasını harabeye çevirir. İçki sebebiyle çökmüş aileler, işlenmiş cinayetler sayılamıyacak kadar çoktur.

Kur’an-ı Kerim’de yüce Allah içki içmenin, şeytanın amelden bir pislik olduğunu bildirmiş, ondan şiddetle kaçınmamızı emretmiştir. Çünkü içki insanların en değerli varlıkları olan iman, ibadet, ahlak, akıl, sağlık ve maddi refahı yok eden büyük bir felakettir. Sevgili Peygamberimiz, “İçkiden sakının, zira bütün kötülüklerin anası ve kaynağıdır.” buyurmuştur. Bir başka hadisi şerifte de: “Allah şaraba, onu içene, sunana, ticareti için satın alana ve satana, onu sıkan ve sıktırana, onu taşıyana ve taşıtana lanet etmiştir.” buyurulur.

İçkinin Kötülüğü
Osman İbn Afvan radıyallahu ahn’dan: Resul-i Ekrem’in şöyle buyurduğunu duyduğu rivayet edilmiştir:

Bütün kötülüklerin anasından çekininiz; zira sizden önce geçen ümmetlerden bir adam, insanlardan uzlet eder, inzivaya çekilir ve ibâdetle meşgul olurdu. Kadının biri bunu sevdi ve ona uşağını gönderdi; “Seni bir şehadet için çağırıyoruz” dedi. Adam da davet edildiği eve gitti, içeri girdiği her kapıyı hemen üzerine kitliyorlardı. Derken, mutantan bir koltukta oturup uşağı etrafında pervane gibi dönen parlak ve güzel bir kadının yanına ulaştı. Orada bir küp dolu şarap da vardı. Kadın:

— Biz seni bir şahitlik için çağırmadık, fakat seni bu uşağı öldürmek veya benimle münâsebette bulunmak veya da bir bardak şarap içmen için çağırdık. Eğer yapmayacak olursan bas bas bağırır ve seni rezil ederim, dedi. Adam düştüğü bu felâketten kurtuluş olmadığını görünce:

— Bari bana bir bardak şarap verin, dedi. Kadın da hemen ona bir bardak şarap doldurdu, adam içti ve:

— Bir bardak daha, dedi. Verdiler, sarhoş oluncaya kadar içti; kadınla münasebette bulundu ve uşağı da öldürdü, öyle ise, içkiden sakının; zira o, vallahi, iman ile bir adamın göğsünde asla toplanamaz, mutlak surette bunların biri diğerini çıkarır.” (Et-Tergıb ve’t-Terhib 3/259).

İçki ile ilgili ayetler

2:219 – Ey Muhammed! Sana şarap ve kumardan soruyorlar. De ki: Bu ikisinde büyük bir günah, bir de insanlar için bazı menfaatler vardır. Fakat günahları, menfaatlerinden daha büyüktür. Yine sana neyi infak edeceklerini soruyorlar. De ki: İhtiyaçtan fazlasını infak edin. İşte böylece Allah, size âyetlerini açıklıyor. Umulur ki siz düşünürsünüz.

5:90 – Ey iman edenler! İçki, kumar, dikili taşlar (putlar) ve fal okları şeytan işi birer pisliktir. Bunlardan kaçının ki, kurtuluşa eresiniz.

5:91 – Şeytan, içki ve kumarla sizin aranıza düşmanlık ve kin sokmak ve sizi Allah’ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister. Artık bunlardan vazgeçtiniz değil mi?
10:4 – Dönüşünüz hep O’nadır. Allah’ın vaadi haktır. Herşeyi ilk baştan yaratan O’dur. Sonra iman edip salih amel işleyenleri hak ettikleri ölçüde mükâfatlandırmak için geri döndürecek olan yine O’dur. Kâfirlere de inkâr ettikleri için kaynar sudan bir içki ve acıklı bir azap vardır.

16:67 – Hurma ve üzüm ağaçlarının meyvalarından da hem içki, hem de güzel gıdalar edinirsiniz. Şüphesiz ki bunda aklını kullanan kimseler için büyük bir ibret vardır.

18:29 – Ve de ki: O hak Rabbimizdendir. Artık dileyen iman etsin, dileyen inkâr etsin. Çünkü biz zalimler için öyle bir ateş hazırlamışız ki, duvarları, çepeçevre onları içine alacaktır. Eğer feryad edip yardım isteseler, erimiş maden gibi yüzleri haşlayan bir su ile cevap verilir. O ne kötü bir içecek ve ne kötü bir dayanma yeri!

37:67 – Sonra üzerine onlar için kaynar bir içecek vardır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz