Mest nedir ve nasıl kullanılır

Mest, yumuşak deriden yapılan, topuklarla birlikte ayakları örten, abdest için üzerinde mest edilen ayakkabıdır. Abdestte mest üzerine mesh etmek, ayakları yıkama yerine geçer. Diğer bir ifade ile, her namaz abdesti alırken ayakları tekrar tekrar yıkamamak için ayağa giyilen ayakkabı cinsine mest denilir. Mest Allah-u Teala’nın kolaylıklar dini olan İslamiyet dininde müslümanlara abdest gereken ibadetlerde kolaylık olsun diye ikramıdır. Hz. Muhammed (sav) Efendimiz de mest kullanmıştır. Bu sebeple mest kullanmak sünnettir.

Mesti kullanmadan önce normal bir namaz abdesti almak gerekiyor. abdestli olarak mest ayağa giyilmeli. Mest giyildikten sonra abdest alma ihtiyacı durumunda ayakta ki mest üzerine mest yapılır. Mesti çıkarmamak gerekir.

Mestin kullanım süresi yani caiz olan mest kullanma miktarı yolcular için ve evde bulunanlar için farklı farklıdır.

Yolculukta mest kullananlar için mest ayağa abdestli olarak giyildikten sonra mestin ayakta caiz olan kullanım süresi 3 gün 3 gecedir.

Evde olan müslümanlar için mest kullanmanın caiz olan süresi ise 1 gün 1 gecedir yani kısaca 24 saattir.

Mest Üzerine Mesh Nasıl Yapılır?
Abdest aldıktan sonra, bu abdest bozulmadan mestler ayağa giyilir. Eğer mestler düğmeli veya fermuarlı ise, ayak topukları kapanacak şekilde fermuarı çekilir, düğmeleri iliklenir. Aradan zaman geçip, abdest bozulduktan sonra, yeni bir abdest alınıp, sıra ayakları yıkamaya gelince, önce her iki elin avucuna su alınıp, yere dökülür. Sonra damlar halde olan ellerin parmaklarıyla (en az üç parmak) mestin ayak uçlarından yukarı bacaklara doğru meshedilir. Sağ el, sağ ayaktaki mestin, sol el ise, sol ayaktaki mestin üzerine konarak ve parmakları mestlerin üzerine yatırılarak, uç taraftan mestin koncuna doğru yukarı çekilir. Böylece mesh tamamlanmış olur. Parmaklar konçlara doğru çekilirken açık bulundurulur. Mesti, mesh yerine su ile yıkamak uygun olmaz. Mekruhtur.

Meshi Bozan Şeyler Nelerdir?
Abdesti bozan herşey, meshi de bozar. Ancak, eğer meshin müddeti henüz bitmemişse, abdestte ayakları yıkamaya bedel mestleri meshe devam edilir. Şu üç halde ise, mesh tamamen bozulur. Bundan sonra alınacak abdestte mesh yapılamaz, ayakları yıkamak vâcib olur.

1 – Mesh Müddetinin Sona Ermesi. Mesh müddetinin mukîm için 24 saat, yolculuk hâlinde olan kimseler için ise, 72 saat olduğunu zikretmiştik. Bu süre dolduktan sonra, artık mestler üzerine mesh yapılamaz. Abdestli iken mesh müddeti sona ermişse, mestler çıkarılıp yalnız ayakların yıkanması abdestin devamı için kâfidir. Bu halde dileyen mestlerini tekrar giyip üzerlerine mesh yapabilir.

2 – Mestin Ayaktan Çıkması Veya Çıkarılması. Mestin birinin ayaktan kendiliğinden çıkması veya sâhibi tarafından çıkarılması meshin bozulması için kâfidir. Bu halde de abdest mevcut ise, yalnız ayakları yıkamak kâfidir.

3 – Cünüplük, Hayız, Nifas Gibi Guslü Gerektiren Bir Hâlin Vukuu. Bu hallerde de mesh bozulur. Hiçbir hükmü kalmaz. Soğuktan ayağının donacağından korkan kimse, mesh müddeti dolmuş olsa bile, mestlerini çıkarmayıp meshe devam edebilir. Bu takdirde müddete itibar edilmez. Özür hâlininortadan kalkması esas alınır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz