Binek üzerinde, otobüste, uçakta ve gemide namaz kılınır mı

Binek üzerinde, otobüste, uçakta ve gemide namaz kılınır mı? İşte namaz kılınırsa nasıl kılınır hakkında bilgi.

a) Binek üzerinde namaz ancak zarurete binaen kılınır. Zaruret; binekten indiği takdirde malının çalınacağından korkması, yerin çamur olması, birlikte yolculuk yapan arkadaşlarının bırakıp gitmesi gibi mazeretler sebebiyle binek üzerinde farz namaz kılinabilir.

b) Otobüs, namaz vakitlerinde mola veriyorsa, mola verdiği yerde kılınır. Mola vermiyor ve namaz vakti de geçecekse otobüste kılınır. Trende de aynı şekilde hareket edilir. Tren ve otobüs kıble yönünden dönse bile namaz kılınır.

c) Uçakta yolculuk yapılırken vakit geçmeyecekse uçakta kılınmasına gerek yoktur. Vakit geçecekse uçakta da kılınır.

Bineğin, otobüsün ve uçağın yönü kıbleye doğru ise kıbleye dönülmüş olur, yönü kıbleye doğru olmasa bile oturduğu yerde kılınır. Oturarak namaz kılındığında rükû ve secdeler eğilerek yapılır. Secde için rükûdan biraz daha fazla eğilmek gerekir. Ayrıca önüne bir şey koyup onun üzerine secde edilmez.

d) Gemide de farz namaz kılınabilir. Ayakta durabiliyorsa ayakta ve kıbleye dönmüş olarak kılar. Gemi kıbleden döndükçe o da namazda iken döner, kıbleye dönme imkanı olup da dönmezse namazı yeterli olmaz. Gemide rükû ve secde yaparak kılabileceği durumda ima ile kılamaz. Ayakta duramıyorsa oturarak kılar.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz