Hz Ümmü Habibe kimdir

Hz Ümmü Habibe, uzun yıllar Peygamber Efendimizin (sav) ve müslümanların yok edilmesi için çalışan, ancak Mekke’nin fethinden sonra İslam dinine giren Hz Ebu Süfyan’ın kızıdır. Kureyşlilerin, başta babası ve annesi olmak üzere İslam’a düşman olduğu o acılı günler içinde kocası ile beraber müslüman olmuş, Mekke’de ailesinden ve yakınlarından büyük baskılar görünce Habeşistan’a hicret etmişti. Orada samimi bir müslüman olarak yaşıyor, dini için her türlü fedakârlığa katlanıyordu.

Ümmü Habibe ve kocası Habeşistan’da iken ne yazık ki kocası Cahş oğlu Ubeydullah din değiştirerek hıristiyan oldu. Ümmü Habibe hemen ondan ayrıldı. Bu olay onu yüreğinden yaraladı. Yalnız, hâmisiz kalmıştı. Babası Ebu Süfan’ın evine de dönemiyordu. Bütün bunlara rağmen tertemiz bir müslüman olarak hayatını sürdürüyor, Yüce Allah’ın yardımına güveniyordu. Bu arada eski kocası Cahş oğlu Ubeydullah da ölmüştü.

Ümmü Habibe’nin durumu Hz Peygambere ulaşınca Medine’de bulunan sevgili Peyamberimiz (sav), 50 yaşlarında bulunan bu çaresiz kadının haline üzüldü. Onu teselli etmek, İslam uğruna çektiği çilelere bir mükafaat olmak üzere kendisiyle evlenmek istedi. Habeşistan hükümdarı Necaşi’ye haber verince O, büyük bir sevinç duydu. Allah’a hamdetti. Demek ki kâinatın efendisi Peygamberimiz halini öğrenmiş, ona rahmet ve şefkât kanatlarını açmıştı. Teklifi memnuniyetle kabul etti. Necaşi hediyelerle birlikte Ümmü Habibe’yi Medine’ye gönderdi. Hz Osman, Peygamberimizle Ümmü Habibe’nin nikâhını kıydı. Bunu duyan Ebu Süfyan ve kabilesi müşrik olmalarına rağmen çok sevindiler. Hatta Ebu Süfyan Peygamberimiz için “O bir başkumandandır. Onun kolunu bükebilen var mıdır” diye konuştu.

Sevgili Peygamberimiz bu evlilikle hem Ümmü Habibe’yi yalnız ve himayesiz kalmaktan kurtarmış, hem de İslamın azılı düşmanı olan Ebu Süfyan ve âilesinin sevgisini kazanmıştı.

Ummü Habibi Peygamberimizle mutlu bir hayat sürdü. Kuvvetli bir imana sahipti. Ömrünün sonuna kadar Peygamberimizin hanımı olmanın verdiği şeref ve bahtiyarlıkla yaşadı. Hicrî 44 yılında Medine’de vefat etti. Allah mü’minlerin annesi Ümmü Habibe’den razı olsun.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz