Abdullah İbni Ömer hayatı

Abdullah İbni Ömer, miladi takvime göre 610 yılında Mekke’de doğmuş, 692 yılında yine orada vefat etmiştir. Hazretİ Ömer’in büyük oğludur. Künyesi Ebû Abdurrahman’dır. Ashabın en faziletlilerinden bidiri. Çocukken babasının müslüman olmasıyla O da müslüman olmuştur. Bedir ve Uhut harpleri haricinde bütün savaşlara ve gazvelere katılmıştır. Hadis ilmindeki dirayeti ile tanınmıştır. Kendisinden 2360 Hadis-i şerif rivayet olunmuştur. Buharı ve Müslim bunların 170’İnde İttifak etmiş, 60 sene fetva vermiş, soruları cevaplamıştır. Meşhur olan 7 fakih sabidendir.

Abdullah ibni Ömer İslama her sahada hizmet etmiş, takva sahibi bir şahıstır. Son derece zeki, dirayetli bir sahabidir. imam-ı Şafi, O’nun hadisciliğinin, fıkhından daha üstün olduğunu söyler. Dindarlığı ve yüksek ahlâkıyla çok takdir kazanmış cömert, kanaatkar birisidir. Hicretin 73’üncü senesinde hacca gitmiş, hacdan sonra da vefat etmiştir. Mekke’de ölen, son sahibidir.

Abdullah b. Ömer’in Bizzat Peygamber Efendimiz’den Duyarak Naklettiği Bazı Hadisler

– İnsanoğlu Allah’tan başka hiçbir şeyden korkmazsa Allah’u Teâlâ ona hiçbir şeyi musallat etmez.

– Nasihat olarak ölüm yeter.

– İstediğini ye, istediğini giyin. İnsanları yanlış yola götüren israf ve tekebbürdür.

– Sağlığında hastalığın ve hayatında ölümün için tedbir al.

Abdullah İbn Ömer (r.a.) buyurdu ki:

– Ey insan bedeninle dünyada ol, kalbinle âhireti bul.

– Hikmet ondur; dokuzu sükût, biri de az konuşmaktır.

– Haramdan kaçınmadıkça ibâdetler kabul olunmaz.

Ebû Seleme b. Abdullah şöyle demiştir: “Abdullah İbn Ömer vefat etti. O fazilette babası Ömer’e çok benzerdi. Hz. Ömer kendisinin benzerlerinin çok olduğu bir zamanda yaşamıştı. Fakat Abdullah İbn Ömer ise kendisinin bir benzeri bulunmayan bir dönemde yaşamıştı.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz