Zürafalar hakkında bilgi

Karada yaşayan dünyanın en uzun hayvanlarından biri olan zürafalar, sadece Afrika’da yaşayan memeli hayvanlardır. Zürafalar, ağaç yaprakları ve filizlerle beslenirler ve ortalama 25-30 yıl yaşarlar.

Erkek zürafaların boyu 4,4 m ve 8,5 m olup 1,5 ton ağırlığa ulaşabilir. Bugüne kadar kaydedilmiş en uzun zürafa 5,87 m olup 2 ton ağırlığındadır. Yeni doğan zürafalar bile 182 cm uzunluğundadır. Dişiler genellikle erkeklerine göre hafif ve daha kısa olurlar. Her iki cinsin de boynuzları vardır, fakat dişilerin boynuzları daha kısadır. Kemikleşmiş kıkırdaktan oluşan bu boynuzlar, yaşlandıkça kalsiyumun da etkisiyle gelişir.

Zürafaların belli bir üreme dönemi yoktur. Erkekler arasında bazan şiddetli döğüşler olur. Baş darbesi ve tekmeyle birbirlerine saldırırlar. Dişi 15 ay kadar bir gebelikten sonra 2-5 yavru doğurur. Doğan yavru hemen ayağa kalkarak annesini takip eder. 9 ay kadar emzirilir. Zürafa uysal bir hayvandır. Çok hızlı koşar. En hızlı at bile ona yetişemez. Aslandan bile çekinmez. Fakat uysal karakterli olduğundan koşmayı tercih eder. Zürafanın tekmesi Ünlüdur. En büyük düşmanı insan ve aslandır. Eti ve derisi için avlanır. Nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıyadır.

Geviş getiren hayvanların birçoğu gibi, zürafalar da günün en sıcak saatlerinde yarı sindirilmiş besinlerini tekrar çiğneyerek vakit geçirirler. Çok az uykuyla yetinebildikleri için, karanlık bastıktan sonra da beslenmeye veya geviş getirmeye devam edebilirler. Hayvanat bahçelerinde gözlenen zürafaların, gecede bir saatten daha az derin uykuya daldıkları görülmüştür. Boyunları sadece yedi omurdan meydana geldiği için esnek değildir. Bu nedenle de uyurken boyunlarını vücutlarına yaslarlar.

Zürafaların derilerinde siyah noktalar bulunur. Dilleri boynuzumsu yapıya sahiptir ve 35 cm uzunluğundadır. Diğer bir özellikleri de ses tellerinin olmayışıdır.

Türün bilimsel adı olan “camelopardalis” Roma İmparatorluğu’ndan gelmektedir. Bu adı deve ve leopar özelliklerinden dolayı almışlardır. Camelopard, İngilizce sözcük olarak 14. yüzyılda gözükmüştür ve 19. yüzyılda resmî olarak kullanılmaya başlanmıştır. Arapça da zurapha diye bilinir ve anlamı (hayvanlarda) “topluluk” veya sadece “uzun’dur.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz