2020 Hicri yılbaşı ve Aşure günü ne zaman

İslam alemi için büyük önem taşıyan günlerden bir tanesi de Hicri yılbaşı ve Aşure Günü’dür. Peki Hicri yılbaşı ve Aşure günü 2020 ne zaman idrak edilecek? İşte 2020 Hicri yılbaşı ne zaman ve 2020 Aşure günü ne zaman ile Hicri yılbaşı ve Aşure günü hakkında tüm ayrıntılar.

Peygamberimizin Mekke-i mükerremeden Medîne-i münevvereye hicretinin başlangıç kabûl edildiği târihe, seneye “Hicri Yıl” denir. Burada, ayın hareketi esâs tutulduğu için buna, “Hicri-Kameri Sene” veya “Sene-i Kameriyye” de denir.

İslâm âleminde 1 Muharrem sene başı olarak kabûl edilmiştir. Buna göre Hicri yılbaşı, Muharrem ayının ilk günüdür. Yani 1 Muharrem Hicri Yılbaşı‘dır. Hicri yılbaşı ve Muharrem ayı bu sene 20 Ağustos Perşembe günü idrak edilecek. Yani 20 Ağustos 2020 Perşembe Hicri Yılbaşı‘dır. Muharrem ayının onuncu günü (10 Muharrem) ise AŞURE günüdür. 2020 yılında Aşure günü 29 Ağustos Cumartesi günü‘ne denk geliyor. Yani 29 Ağustos Cumartesi günü 2020 Aşure günü‘dür.

AŞURE GÜNÜ NEDEN ÖNEMLİ?
Aşure günü önemli bir gündür. Aşure günü pek çok tarihi olay yaşanmıştır. İşte Aşure günü yaşanan önemli bir kaç gelişme…

– Hüseyin bin Ali ve beraberindeki 72 kişi hicri 61′de Muharrem’in onuncu gününde (10 Ekim, 680) Kerbelâ’da Yezid’in ordusunca katledilmiştir,

– Hz. Âdem’in işlediği günâhtan sonra tövbesinin kabul edilmesi,

– Hz. İdris’in diri olarak göğe yükseltilmesi,

– Hz. Nuh’un gemisinin tufandan kurtulması,

– Hz. İbrahim’in ateşte yanmaması,

– Hz. Yakup’un oğlu Yusuf’a kavuşması,

– Hz. Eyyub’un hastalıklarının iyileşmesi,

– Hz. Musa’nın Kızıldeniz’den geçip İsrailoğulları’nı firavun’dan kurtarması,

– Hz. Yunus’un balığın karnından çıkması,

– Hz. İsa’nın doğumu ve ölümden kurtarılıp göğe yükseltilmesi.

MUHARREM AYI NEDEN ÖNEMLİ?
Muharrem Ayı, Hicri senenin ilk ayı olması nedeniyle önemli olmasının yanında tarihte bu ayın ilk 10 günü içinde gerçekleşen olaylar nedeniyle Müslümanlar için ayrı bir yeri vardır. Kuran-ı Kerim’de Tevbe Suresi’nin 36. ayetinde mealen Yüce Allah şöyle buyurmuştur “Muhakkak ki, Allâhü Teâlâ katında ayların sayısı, Cenâb-ı Hakk’ın kitabında gökleri ve yeri yarattığı günden beri on ikidir. Bunlardan dördü haram (hürmetli) olanlardır…”. Ayette bahsi geçen aylar ise Zilkade, Zilhicce, Muharrem ve Receb aylarıdır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz