2020 Aşure günü ne zaman

İslam alemi için büyük önem taşıyan günlerden bir tanesi de Aşure Günü’dür. Peki Aşure günü nedir ve 2020 Aşure günü ne zaman yani 2020 Aşure günü hangi gün? İşte aşure günü hakkında tüm ayrıntılar.

Aşure, kelime manasıyla Muharrem ayı içerisindeki onuncu gün anlamını taşımaktadır. Aşure günü, Muharrem orucunun tamamlanmasının ardından yapılmaya ve ikram edilmeye başlanan bir tatlıdır. İçerisinde kuru incir, üzüm, fasülye, buğday gibi 12 farklı ürün bulunduran aşure, şeker ilavesiyle birlikte saatlerce kaynatılarak oluşturulmaktadır.

Muharrem Ayı 12 ay ve 355 gün olan kameri yılın ilk ayıdır. Muharrem ayının onuncu günü (10 Muharrem) AŞURE günüdür. 2020 yılında Aşure günü 29 Ağustos Cumartesi günü‘ne denk geliyor. Yani 29 Ağustos Cumartesi günü 2020 Aşure günü‘dür.

İslâmda pek kutsal bir gün olarak kabul edilen Aşure günü müslümanlar birbirlerinin hal ve hatırlarını sorar, komşuları ile hediyeleşir ve o günü oruçlu geçirmeye çalışırlar. Muharrem ayının dokuz, on ve onbirinci günlerinde oruç tutmak Peygamberimizin sünnetlerindendir.

Aşure günü İslâm tarihi için çok büyük olayların meydana geldiği bir gündür. Hadis-i Şeriflere göre bugün Allah, ilk Peygamber Hz. Adem’in tövbesini kabul etmiş, Hz.Nuh’un gemisi bugün Cûdi Dağı’na oturmuş, Hz. Yakup senelerce izini kaybettiği oğlu Hz. Yusuf’a bugün kavuşmuş, büyük meleklerden Cebrail, Mikail ve İsrafil ile arş sema ve cennet bugün yaratılmışlardır.

Aşure günü aynı adla anılan tatlı bir yiyecek yapılması da âdet haline gelmiştir.

Aşure günü cahiliyye devrinde de kutsal bir gün olarak kabul edilirdi. Peygamberimiz Medine’ye hicret ettiklerinde Yahudilerin bugünü oruçlu geçirdiklerini görmüş, sebebini sorunca Hz. Musa’nın bugün Fravunun şerrinden kurtulduğunu, bu sebeple oruç tuttuklarını öğrenmiş ve “Biz, Musa sünnetini ihyaya sizden daha ziyade haklıyız.” buyurmuştur. (Buhari)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz