İmtihan ile ilgili ayetler

Yüce kitabımız Kuranı Kerim’de imtihan ile ilgili ayetleri bu sayfada derledik. İşte Kuranı Kerim’de geçen imtihan ile ilgili ayetler.

53/31. Göklerde olanlar ve yerde olanlar Allah’ındır. O, kötü davrananlara, işlediklerinin karşılığını verir; iyi davrananlara ise, daha iyisiyle karşılık verir. 32. Ufak tefek kabahatler bir yana, büyük günahlardan ve hayasızlıklardan sakınanlara gelince), Rabbinin bağışı boldur. Sizi yerden var ederken ve siz annelerinizin karınlarında cenin hâlinde iken sîzleri en iyi bilen O’dur. Kendinizi temize çıkarmayın; O kimin sakındığını en iyi bilendir.

86/1. Göğe ve gece ortaya çıkana andolsun. 2. Gece ortaya çıkanın ne olduğunu sen bilir misin? 3. O, ışığıyla karanlığı delen yıldızdır. 4. Üzerinde gözeticisi bulunmayan kimse yoktur.

7/172-173. Kıyamet günü: “Bizim bundan haberimiz yoktu” veya “Daha önce babalarımız ortak koşmuşlardı, biz de onlardan sonra gelen bir nesildik, (hakkı) batıl sayanların yaptıklarından ötürü bizi yok mu edeceksin?” demeyesiniz diye, Rabbin Ademoğullarının bellerinden soylarını alıp onları kendilerine tanık tutmuş ve: “Ben sizin Rabbiniz değil miyim?” (demişti). Onlar da: “Evet, (biz buna) tanığız” demişlerdi. 174. (Hakka) dönsünler diye âyetleri böyle açık açık anlatıyoruz.

35/39. Sizleri yeryüzünde halifeler kılan O’dur. Kafirin küfrü kendi aleyhinedir. Kafirlerin küfürleri Rableri katında yalnız kendilerine olan öfkeyi artırır. Kafirlerin küfürleri ancak kayıplarını artırır.

11/118-119. Rabbin dileseydi, insanları tek bir millet yapardı. Ama Rabbinin esirgedikleri hariç esasen onları bunun için yaratmıştır, onlar hâla ayrılıktadırlar. Rabbinin: “Andolsun cehennemi hep insanlar ve cinlerle dolduracağım” sözü yerine gelmiştir.

11/7. Hanginizin daha güzel iş işleyeceğini denemek için, arşı su üzerinde iken gökleri ve yeri yaratan O’dur. (Ey Muhammedi) “Siz ölümden sonra dirileceksiniz” desen, inkar edenler: “Bu apaçık büyüden başka bir şey değildir” derler.

6/165. Sizi yeryüzünün halifeleri kılan ve size verdikleri ile sizi denemek için, mertebe bakımından kiminizi kiminizden üstün kılan O’dur. Rabbin cezalandırmada çabuktur. O bağışlar ve merhamet eder.

6/44. Kendilerine hatırlatılan şeyi unuttuklarında, herşeyin kapısını onlara açtık. Kendilerine verilenlerle sevindikleri sırada, ansızın onları yakalayıverdik; şaşkın kalakaldılar.

6/53. “Allah, aramızdan bunlara mı iyilikte bulundu?” desinler diye, onları birbiriyle denedik. Şükredenleri en iyi bilen Allah’tır, değil mi?

45/22. Allah gökleri ve yeri bir amaç için yaratmıştır; herkese, kazandığının karşılığı verilir, onlara haksızlık edilmez.

51/56. Ben cinleri ve insanları bana kulluk etmelerinden başka bir şey için yaratmadım.

18/7. (İnsanların) hangisinin daha iyi iş işleyeceğini denemek için, yeryüzünde olan şeyleri oranın süsü yaptık.

16/65. Allah gökten su indirir ve onunla, yere ölümünden sonra (yeniden) hayat verir. İşitenler için bunda bir ibret vardır. 66. Hayvanlarda da sizin için bir ibret vardır. Size onların karınlarındaki fışkı ile kan arasından, içimi kolay, hâlis bir süt içiriyoruz. 67. Kendisinden içki ve güzel rızık elde ettiğiniz hurma ağacının ürünlerinden ve üzümlerden (de içiriyoruz). Aklını kullananlar için bunda bir işaret vardır. 68-69. Rabbin bal arısına: “Dağlarda, ağaçlarda ve (insanların) kurdukları kovanlarda yuvalar edin; sonra her türlü üründen ye ve Rabbinin işlek olan yollarından yürü!” diye seslendi. Onların karınlarından, insanlara şifa olan farklı renklerde bir içecek çıkar. Düşünenler için bunda bir ibret vardır.

16/93. Allah dileseydi, sizi tek bir millet yapardı. Ama O, dilediğini saptırır ve dilediğini doğru yola kor. Andolsun ki, yapmakta olduklarınızdan sorgulanacaksınız.

23/114-115. (Allah cehennemliklere): “Pek az kaldınız; keşke (bunu) bilseydiniz. Yoksa sizi boşuna yarattığımızı ve Bize döndürülmeyeceğinizi mi sanıyordunuz?” der.

67/2. Hanginizin daha iyi iş işleyeceğini denemek için, ölümü ve yaşamı yaratan O’dur. O güçlüdür, çok bağışlayıcıdır.

29/1. Elif, Lâm, Mîm. 2-3. Biz kendilerinden öncekileri denemişken, insanlar denenmeden, “inandık” demekle bırakılacaklarını mı sanırlar? Elbette, Allah doğruları bilecek ve elbette, yalancıları da bilecektir. 4. Yoksa kötülükleri işleyenler Bizi geçeceklerini mi sanırlar? Ne kötü hüküm veriyorlar! 5. Kim Allah’a kavuşmayı umuyorsa (bilsin ki), Allah’ın (belirttiği) süresi mutlaka gelecektir. O i-şitendir, bilendir. 6. Kim çaba gösterirse, ancak kendisi için çaba göstermiş olur. Allah kimseye muhtaç değildir.

2/155. Andolsun ki, sizi biraz korkuyla, biraz açlıkla, mal, can ve ürün eksilmesiyle deneyeceğiz. Dayananları müjdele! 156. Onlar, başlarına bir musibet geldiği zaman: “Kuşkusuz biz Allah’a aitiz ve elbette O’na döneceğiz” derler.

8/28. Mallarınızın ve çocuklarınızın bir sınama (vesilesi) olduğunu ve büyük ödülün Allah katında bulunduğunu bilin.

3/186. Mallarınız ve canlarınız konusunda sınanacaksınız ve sizden önce kendilerine Kitap verilenlerden ve (Allah’a) ortak koşanlardan, incitici çok söz işiteceksiniz. Eğer buna dayanır ve Allah’a saygılı olursanız, (bilin ki) bunlar, üzerinde durulmaya değer işlerdir.

47/31. içinizden cihad edenler ve dayananları öğrenmek ve durumunuzu ortaya koymak için sizi deneyeceğiz.

64/15. Doğrusu, mallarınız ve çocuklarınız bir imtihandır. Büyük ödül ise Allah katındadır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz